20190513_184327.jpg

20190513_184435.jpg

Tänään sain valmiiksi uuden ryijyn. Nimeltään se on Elämän puu. Ryijy kuvaa tasapainoa vähän jin ja jang tyyliin. Vastakohtaisuudet täydentävät toisiaan. Aluksi saattaa näyttää siltä, että puun puolikkaat ovat symmetriset, mutta tarkemmin katsoessa huomaa, etteivät ne aivan ole. Työ kuvaa sitä miten elämässä on hyvää ja pahaa, toivoa ja pelkoa sekä muita vastakohtaisuuksia.

Tämän työn suunnittelu lähti siitä, että halusin tehdä mustavalkoisen ryijyn. Mustavalkoisuudesta tuli mieleen jin ja jang. Jostain sitten tuli mieleen puu, joka on puoliksi musta ja puoliksi valkea. Tämä on siis itse suunniteltu malli. Lankana tuttuun tapaan 7 veljestä. Tämän tekemiseen meni 5 päivää ja yhteensä noin 30 tuntia. Saatat miettiä, että paljonko ryijyn tekeminen maksaa. Laskeskelin, että tämän kokoiseen työhön (60x80cm) materiaalit maksavat melkein 100e. Pohja n. 70e ja langat n. 30e. Lankaa ei kulunut aivan kuutta kerää, mutta melkein eli vajaa 900 grammaa.

Ryijyjen hinnasta huolimatta aion jatkaa niiden tekemistä. Haaveilen, että joskus minulla olisi aivan oma näyttely. Tällä hetkellä osa ryijyistäni on näyttelykiertueella Kulttuurista siivet ja juuret hankkeessa. Juuri nyt näyttely on Vieremällä ja siellä on esillä ryijyni Aika elää. Seuraavaksi on vuorossa Iisalmi ja siellä on lisäksi kolme muuta ryijyäni.